bloggeriet-2016-12-20-google-play-books-app-anmeldelse

Google Play Bøger anmeldelse: En super e-bogs læser, som ikke vil være andet

App anmeldelser på Bloggeriet – en blog om tips, tricks og vejledninger? Ja den er god nok. Vi vil ikke kun snakke teori og give vejledninger her på Bloggeriet, men også gå i dybden med andre emner, som at bedømme apps som vi allerede selv benytter eller I foreslår. Apps, som enten direkte eller indirekte, kan hjælpe os med at leve eller arbejde i det grafiske univers.

Det bringer os til dagens emne, en anmeldelse af e-bogs læseren Google Play Bøger, der er skabt til at læse epub formatet. Den kan også anvendes til pdf filer og den findes både til iOS og Android enheder og online – Google Play Bøger er en super duper e-bogs læser, hvor læse oplevelsen, selv på små skærme, er på det højeste niveau, men appen har dog et par mangler. Mere om det senere.

I dagens anmeldelse vil vi først se nærmere på selve læse oplevelsen, herefter vil vi komme ind på de negative og positive sider af Google Play Bøger og til sidst afslutte med en konklusion, hvor vi danner os et samlet indtryk af Google Play Bøger.

Læse oplevelsen i appen

Google Play Bøger har en simpel og overskuelig brugerflade. Det første der møder os, er en 3D bladre effekt ved sideskift, som jeg normalvis ikke er tilhænger af, men her fungerer den overraskende godt. Animationen er en smule forskellig fra iOS til Android enheder. Til fælles for dem begge, sker sideskiftene flydende og animationen hænger ikke. Ønsker man ikke den effekt, kan den fravælges i indstillingerne.

bloggeriet-2016-12-20-google-play-books-01
iPhone til ventre, Android til højre.

Ved et tryk i venstre eller højre kant af skærmen, skiftes der til næste side i bogen.

På android enheder kan appen også skifte side ved at benytte lyd op og ned knapperne. Dette er ikke muligt i iOS.

bloggeriet-2016-12-20-google-play-books-02
iPhone til ventre, Android til højre.

Trykkes der i midten af skærmen, vises der en oversigt, hvor det nuværende side nummer kan ses, samt genvejs- og indstillings knapper. Igen afviger brugerfladen lidt fra android til iOS. Som hver især har deres fordele. De grundlæggende funktioner er ens på begge enheder. Det er kun placering af knapper og informationer, der adskiller sig fra enhed til enhed.

bloggeriet-2016-12-20-google-play-books-03
iPhone til ventre, Android til højre.

Den største forskel her er, at på android er bogmærke knappen skiftet ud med en lille menu, hvor bogmærke funktionen er tilgængelig. Et bogmærke kan også indsættes ved at trykke i det øverste højre hjørne, når der læses i bogen.

Yderligere i denne menu, er der sammen med bogmærke funktionen, også genveje til appens indstillings menu, hjælp og feedback. Du har også mulighed for at få bogen læst højt – Her er underholdnings værdien i absolut højsæde.

Den stemme, der læser bogen højt, virker til at blive valgt ud fra det land hvor bogen er udgivet, og hverken ud fra det sprog som bogen er skrevet eller dét appen er installeret med. Ikke fordi bogen bliver oversat, det er bare selve stemmen der skifter accent.

Jeg testede først funktion med en bog fra Smashing Magazine, hvilket er tysk forlag. Så her blev bogen læst højt med en tung tysk computer genereret accent, der virkelig kæmper for at hakke sig igennem ordene …Det er nok for det bedste, at denne funktion er fravalgt i iOS versionen.

bloggeriet-2016-12-20-google-play-books-04
iPhone til ventre, Android til højre.

En anden forskel er, at det igangværende kapitel navn kan læses uden yderligere interaktioner. Det er placeret over siden på android enheder. Ved første øjekast virker det godt, men benyttes slider funktionen, til hurtig at skifte flere sider frem eller tilbage, vises der en taleboble på iOS, hvor kapitel navnet fremstår, hvilket virker mere naturligt.

De resterende funktioner, der kan indstilles til at gøre det der er vigtigt, nemlig at giver en rigtig god læse oplevelse, er identiske.

bloggeriet-2016-12-20-google-play-books-05
Skærmbilleder af Google Play Books på iPhone.

Der kan vælges mellem et godt udvalg af serif og sans-serif fonte, skriftens størrelse, linje afstanden og justeringen, samt baggrundsfarve for bogens sider og lysstyrken dertil. Det er fedt, at Google har valgt at lave en menu uden overflødige muligheder.

Der er præcis de funktioner, der er nødvendige for at indstille bogen til det punkt, hvor den kan læses uden at overbelaste sine øjne, alt efter personlige præferencer.

bloggeriet-2016-12-20-google-play-books-06
Skærmbilleder af Google Play Books på iPhone.

En anden lækker detalje er, når et ord markeres, vises der en lille menu, hvor du udover de almindelige funktioner, som at markere ordet med en farve, kan tilføje noter og kopiere. Du har også mulighed for at oversætte ordet, hvilket er meget anvendeligt, især når der læses en bog på et fremmedsprog. Der er også en søgefunktion, som både har mulig for at søge efter alle gentagelser af ordet i selve bogen, men også på nettet.

Yderligere er der her en ordbogs funktion. På iOS kan den tilgås via. en knap i menuen. I Android vises ordbogen per automatik i bunden af skærmen, med det samme et ord markeres. Hvilket ofte er til stor gene, fordi den nemt kan åbne op over dét ord der er markeret. Så hvis et ord markeres i bunden af skærmen, og denne markering for eksempel skal udvides til en hel sætning, skal ordbogs menuen fjernes hver gang.

Dette er heldigvis det eneste virkelig negative der er at sige om brugeroplevelsen her.

Læse oplevelsen online

Her falder oplevelsen noget til jorden. Der er ikke den samme finesse over brugerfladen. De pæne side skift er sparet væk. Bogens titel, samt fatterens navn og tilbage knappens udseende, minder mest om noget der aldrig er blevet lavet færdig.

bloggeriet-2016-12-20-google-play-books-07
Skærmbilleder af Google Play Books online.

Det samme gør sig gældende for de brugerdefinerede indstillinger. Hvis man ser bort fra designet på hjemmesiden, er der også her sparet på en del. Skriftstørrelse kan ændres, men du har ikke mulighed for at se hvor meget du har ændret størrelsen. Du er også låst til kun tre valgmuligheder for linjeafstand, og i flere bøger fungerer denne funktion slet ikke, selv om den tilsvarende funktion på iOS og Android enheder i de samme bøger virker perfekt.

Ligeledes er valgmulighederne for at definere sidernes baggrundsfarve i bogen også væk.

bloggeriet-2016-12-20-google-play-books-08
Skærmbilleder af Google Play Books online.

En anden funktion, du heller ikke kan benytte i online versionen, er muligheden for at søge efter tilsvarende ord. Funktionen er tilgængelig, men kan, af en eller anden grund, ikke benyttes på uploadede bøger. Men som plaster på såret, får man til gengæld mulighed for søge på Wikipedia efter ordet – hvis man tilfældigvis havde brug for det?

Læse oplevelsen er dog ikke så ringe, at det er ubrugelig, men den rammer ikke de samme højder som selve appen. Udseendet af brugerfladen virker som noget, der havde en lav prioritet da det skulle udvikles. Efter at have benyttet appen, lægger man virkelig mærke til forskellen og manglerne.

De største mangler

Det første vil ikke være et problem for alle, eller en mangel overhovedet, men for dem, der som mig ejer flere bøger i PDF format, et format som Google Play Bøger kan læse, er det ikke er muligt at markere tekst med farve, som eksempelvis Acrobat Reader kan.

bloggeriet-2016-12-20-google-play-books-09
Skærmbilleder af Google Play Books på iPhone.

En andet punkt hvor Google Play Bøger kommer til kort, er at holde styr på det kartotek af bøger som man allerede ejer. Her er ens muligheder meget begrænset. Sorter efter Seneste, Titel og Forfatter er de eneste valg, der kan foretages. Men ikke noget med at sortere efter deres genre.

Oversigten kan heller ikke ændres til en listevisning, hvilket vil gøre det mere overskueligt, når man har mange bøger.

Den ting jeg savner mest, er at kunne markere en bog som læst og skjule dem fra oversigten. Vil man ikke se bogen i oversigten, er der kun et valg, nemlig at slette den helt.

På iOS er der også det problem, at du ikke kan købe bøger. Det skal du gøre online, eller benytte en Android enhed til det, og det første der møder en, når Google Play Bøger appen åbnes, er en liste med anbefalede bøger fra Google, som man ikke kan slippe for.

Ingen af disse ting er nok til, at få mig til at overveje en anden app, for én ting får virkelig denne app til at skille sig ud.

Det bedste ved Google Play Bøger

Ved at gå ind i indstillingerne, kan appen sættes til at synkronisere markeringer og noter med Google Drive. For hver bog der læses og laves en markering i, opretter Google et dokument dertil. Det er en virkelig lækker detalje, som jeg har benyttet ofte.

bloggeriet-2016-12-20-google-play-books-10
Skærmbilleder af Google Docs noter og bogmærker fra bog.

I dokumentet vises alt fra bogens titel til antal af noter og bogmærker. Noter får endda samme farve som markeringen i bogen, plus hvilken dato markering er blevet foretaget og hvilken side noten har i bogen.

Konklusion

Google Play Bøger vil kun være en ting – en rigtig god e-bogs læser og ikke andet! Google Play Bøger vil ikke være din bibliotekar. Du får ikke hjælp til at holde orden i dine bøger. Du får ikke besked om hvilke bøger du skal glæde dig til at læse eller hvilke bøger du allerede har læst.

Den vil ikke være din boghandler – her skal du enten anvende Google Play Store, eller uploade dine bøger online via din browser.

Men har du behov for en simpel app til din smartphone eller tablet, der giver en læse oplevelse i højeste klasse, og som du hurtigt kan indstille efter dine behov og præferencer – så er Google Play Bøger en af de første apps, som du burde afprøve. Den kan varmt anbefales.

Kunne du li’ artiklen? Er der et noget du gerne vil have uddybet lidt mere, eller er der en app du gerne vil have vores mening på, så skriv en kommentar i kommentartråden nederst på siden.

Hvad synes du om artiklen?Hvad synes du om artiklen?