Optimer dit workflow med ASE filer og Creative Cloud Banner

Optimer dit workflow med ASE filer og Creative Cloud

Tid er vigtigt og nu når Creative Cloud giver os muligheden for at optimere vores workflow – er det så ikke med at vi udnytter det, så vi kan spare os selv tid?

Især når vi snakker om farver, kommer vi ikke uden om det, for farver ligger i toppen af de vigtigste ting for os i det grafiske univers, så her kan du ved at anvende Creative Cloud virkelig spare tid, til den store guldmedalje!

Om det er gruppearbejde på skolen, en grafisk opgave som udføres eller du har lavet en lækker farvepalet, med de helt rigtige farver her til årstiden, som du gerne vil gemme, så du kan benytte farverne igen næste år, er dette indlæg noget for dig.

1. Hvad er ASE filer og hvordan laver man en?

En ASE fil (Som har intet at gøre med hverken A-Kasse eller Fagforening), er en fil der benyttes til at gemme én til flere farver, ligesom som et word dokument benyttes til tekst. Se på en ASE fil som et word dokument for farver. Efter du har oprettet din ASE fil, kan du importere dine farver ind i alle Adobe programmer der har et farve panel.

Flere af Adobe programmerne kan anvendes til at oprette og arbejde med ASE filer, mit favorit program til det er Illustrator (både de nye og ældre versioner kan håndtere ASE filer, så det er ikke nødvendigt at have Creative Cloud for at være med til den her del).

Illustrator har nemlig nogle super anvendelige funktioner og værktøjer, som er velegnet til at håndtere de mere avancerede situationer.

  • Som at tilføje et mix af mørke og lyse nuancer til din primære farve eller lave supplerende farver.
  • Manuelt håndtere konverteringen fra RGB til CMYK og vice versa (Du kan lære mere om RGB og CMYK i Peter’s nørdede artikel Adobe farveindstillinger, fra top til bund – Del 2: Farvearbejdsrum) med et mere korrekt resultat.
  • Eksportere farverne til en CSS fil, hvor du med lidt nørderier kan opstille et TXT dokument, med alle dine farve værdier i både HEX og RGB, som en webudvikler kan anvende til sit programmering.

…men det er alt sammen noget vi ikke vil gå i detaljerne med idag i dette indlæg.

Oprette og eksportere ASE farvepalet filer

Tilbage til dagens emne. Processen med at oprette en ASE fil er super simpel.

Først skal du tilføje de farver du vil benytte til dine nye farvepalet i panelet Farveprøver.
Her jeg lavet nogle farver, som passer til årstiden.

Optimer dit workflow med ASE filer og Creative Cloud Banner 01

For at eksportere din farvepalet og gemme dem som en ASE fil, skal du i panelet Farveprøver åbne menuen i øverste højre hjørne og vælge Gem farveprøvebibliotek som ASE som er næsten nederst i denne liste.

Det var dét! Du har nu lavet din første ASE farvepalet fil 🙂

Importere ASE filer i andre programmer

For at kunne anvende farverne vi lige har gemt i et andet Adobe program, skal vi importere dem. Denne process er lidt forskellig i respektive Adobe programmer.
Jeg vil nu vise dig hvordan du gør det i InDesign, Photoshop og Illustrator.

Optimer dit workflow med ASE filer og Creative Cloud Banner 04

Photoshop

Her har du to valgmuligheder for at importere ASE filer.

  1. Indlæs farveprøver… Benytter du denne, vil farvene i din ASE fil blive tilføjet de farver du allerede har i dit panel Farveprøver.
  2. Erstat farveprøver… De farver du allerede har i dit panel Farveprøver, vil blive slettet og erstattet med farvene i din ASE fil.

InDesign

Her har du kun en valgmulighed for at importere ASE filer.

  • Indlæs farveprøver… Den fungere på samme måde som den i Photoshop, indlæser uden at slette de eksisterende farver.

Illustrator

Her har du også kun en valgmulighed for at importere ASE filer, men den gemt lidt mere, end den samme mulighed i de andre programmer.

  • Først skal du i menuen vælge Åben farveprøvebibliotek, derefter skal vælge Andet bibliotek… som er nederst i listen (Din ASE fil åbnes nu som et separat panel, men alle farver du markere vil efterfølgende blive tilføjet til panelet Farveprøver).

Et lille tip

Generelt, vil jeg anbefale dig, at du fjerner eventuelle farver i Farveprøver panelet, hvis du allerede har lavet farver fra tidligere projekter, inden du importere farverne fra din ASE fil. På denne måde gør du det nemmere at overskue hvilke farver, der hører til opgaven du arbejder på – ikke kun for dig selv, men også andre du eventuelt kommer til at samarbejde med.

2. Okay, lad os gøre det hurtigere med Creative Cloud!

Hvis du sidder tilbage med tanken »denne process er lidt langtrukken« og »jeg synes ikke mit workflow er blevet super optimeret«, så hæng på lidt endnu – for det kan gøres hurtigere!

ASE filer er super duper gode til at gemme, da du ikke kan redigere i dem ved en fejl. Du kan også være flink over for en eventuel kunde, så du efter en udført opgave kan sige »næste gang de skal have lavet noget grafisk materiale, skal de bare give den fil til deres udvalgte nørd, som skal lave det for dem – så vil farverne altid være ens«, så jubler kunden nemlig af glæde (okay det sidste var måske lidt lyv).

Hvis du er nervøs for at komme til at slette din ASE fil, kan du med fordel læse mit blogindlæg: 5 tips til hvordan du får mere ud af din Dropbox.

Tilbage til Illustrator

Fra Panelet Farveprøver til »skyen«

I Illustrator mærkere du alle dine farver i panelet Farveprøver og klikker på sky knappen i bunden af panelet, nu tilføjes farverne til dit Creative Cloud bibliotek, som du kan se i panelet Biblioteker.

Optimer dit workflow med ASE filer og Creative Cloud Banner 03

Nu vil farverne være tilgængelige i stort set alle dine Adobe Creative Cloud programmer, selv et program til videoredigering som After Effect, der ikke har et Farveprøver panel (Og til dem der kun har arbejdet i Photoshop, InDesign og Illustrator – Ja der findes Adobe programmer uden et Farveprøver panel, men det er ikke længere et problem takket være Creative Cloud).

Fra Panelet Biblioteker til Farveprøver

Processen For at få farverne den anden vej er mindst ligeså nem i Illustrator, alt du skal gøre er, at mærkere dine farver, højreklikke og vælge Føj til farveprøver. Men i InDesign og Photoshop skal du dobbelt klikke på den enkelte farve og i menuen Farvevælger der kommer frem, vælge Tilføj til farverprøver.

Optimer dit workflow med ASE filer og Creative Cloud Banner 02

Et lille tip mere

Til dem der tænker »hvorfor overhovedet tilføje en farve til Farveprøver panelet, det er da nemmere at benytte farvene direkte fra panelet Biblioteker« – husk på, at farver i InDesign er globale og farver i Illustrator kan laves globale og farver der benyttes fra panelet Biblioteker er ikke.

En global farve betyder, at hvis du ændrer på farven i Farveprøver panelet, vil farven blive ændret alle de steder du har anvendt den. I hele dit dokument.

Konklusion

Det var et lille indblik i, hvordan jeg som grafiker arbejder med farver i mit grafiske workflow. Om jeg benytter ASE eller et Creative Cloud Bibliotek, afhænger af opgavens omfang.

Hvordan arbejder du med farver? Benytter du et andet workflow? Eller kunne du tænke dig at høre mere til emner som; Farve blandinger af mørke og lyse nuancer, konverteringen mellem RGB og CMYK eller at eksportere farver til en txt fil med alle farvekoderne i både HEX og RGB. Skriv i kommentartråden nederst, jeg vil rigtig gerne høre jeres mening.

Hvad synes du om artiklen?Hvad synes du om artiklen?

  • Mark Schmidt Andersen

    Super godt indlæg! Er tit rent i problemer med at farvestyre på tværs af adobes programmer, så tak for info’en – det skal helt sikkert nok lette mit workflow fremadrettet!